Singapore este o insula si un oras-stat, una din cele mai mici tari din lume, in care se vorbesc oficial patru limbi iar limba engleza este una dintre ele, universal cunoscuta si vorbita. Bineinteles, uneori cu un simpatic accent chinezesc sau mai stiu eu de ce fel, la care trebuie sa ciulesti bine urechile ca sa intelegi ce ti se spune.
Totusi, faptul ca peste tot se vorbeste engleza mi-a usurat considerabil periplul prin oras.
Am ajuns in Singapore duminca seara, dupa un zbor de doisprezece ore si cu o diferenta de fus orar de sapte ore, fata de Germania. Suficient sa nu mai stiu ce zi e si cum ma cheama. Din fericire duminica am fost de capul meu, am admirat orasul de la etajul 59 unde se afla camera mea de hotel si am hoinarit prin cele 3-4 mall-uri uriase dintre hotel si centrul de conferinte unde trebuia sa ajung a doua zi. Scopul calatoriei: o conferinta a firmei la care lucrez, special pentru zona Asia-Pacific, la care m-am dus sa cunosc o parte din colegii din zona. Am plecat cu inima stransa, pentru ca inafara de cunostintele generale despre tarile asiatice - de genul, in China se vorbeste limba chineza si in Japonia, limba japoneza - nu prea stiam mai nimic despre regiune. Ma gandeam cu groaza, daca o sa nimeresc intr-un cerc in care se discuta despre evolutia socialo-politico-filozofico-istorica a Japoniei de sud si legaturile economice cu Australia de nord. Iar eu o sa casc gura ca un peste si n-o sa fiu in stare sa leg nici o opinie concludenta. Din fericire, n-a fost cazul.
Revenind la lucrurile la care ma pricep: mall-urile m-au fascinat complet, nu numai datorita magazinelor diverse, a hainelor frumoase si ieftine si cu un stil complet aparte fata de cele europene, dar mai ales datorita valurilor de tineri care se plimbau sau misunau prin magazine. Acelasi amestec fascinant de care vorbeam mai sus: chinezi, japonezi, indieni, thailandezi si occidentali, modern imbracati si pusi pe shopping. Fetele asiatice sunt majoritatea micute, exotice si par sa aiba in medie 40 de kilograme, ceea ce explica de ce mi-a fost teribil de greu sa gasesc o rochie, fie si masura XL, in care sa pot intra. Cam asa m-am simtit: ca un elefant intr-o colonie de fluturi.
Am nimerit inainte de Anul Nou chinezesc, asa ca mall-urile erau frumos decorate cu globuri mari, rosii, iar peste tot am vazut arbusti plini de portocale mici - probabil echivalentul brazilor de Craciun.
Dupa doua zile de prezentari si intalniri a urmat o petrecere pe plaja, pe o insula artificiala de langa Singapore. Colegii din toate tarile si-au lasat costumele de business acasa si au venit in slapi si pantaloni scurti sa danseze pe plaja. A fost dragut, dar m-am retras strategic inainte de miezul noptii, ca sa pot sa vizitez pe indelete orasul a doua zi inainte sa plec.
Miercuri, dupa ce mi-am lasat bagajele la receptia hotelului, mi-am luat pantofii de drum lung si am luat-o alandala prin oras. Mare greseala, cu pantofii adica. Dupa cateva minute mi se topeau picioarele cu pantofi cu tot, asa ca am intrat intr-un mall racoros si mi-am cumparat o pereche de papuci. Mall-urile au fost de fapt oaza mea in ziua aceea, si nu stiu cum se face ca pe oriunde o luam, nimeream tot pe strada principala de cumparaturi, Orchard Road. De fapt, Singapore mi s-a parut un mare shopping-mall.
La pranz am nimerit tot intr-un mall, unde erau siruri intregi de chioscuri cu fast-food chinezesc, thailandez, japonez, australian.. de toate felurile. Am ocolit sistematic tonetele coreene, unde totusi n-am vazut dog sau cat pe menu-ul afisat. M-am oprit la o toneta cu mancare vegetariana si am mancat o farfurie de orez si tot soiul de legume necunoscute cu sos, care m-a costat impresionanta suma de trei dolari singaporezi, adica un euro si jumatate. Vanzatoarea amabila mi-a oferit si un castron cu o supa transparenta, alba: "try it!". Am incercat-o, gustul era indefinibil si nu tocmai pe placul meu, asa ca am lasat supa in castron si am sters-o englezeste inainte sa ma intrebe daca mi-a placut.
Mi-au placut in schimb fructele, in special pepenii galbeni si rosii, care aveau savoarea pepenilor din copilaria mea, de la tara, care nici nu se compara cu pepenii de supermarket.
Am incheiat ziua cu un tur prin insula, cu un autobuz double-decker, de unde am facut o gramada de poze.
M-au impresionat mult cladirile, combinatia de arhitectura moderna, variata, fiecare cladire sau bloc cu stilul sau unic, si arhitectura coloniala, a cladirilor albe cu 1-2 etaje inconjurate de palmieri. Am fotografiat o gramada de blocuri, cu revelatia ca iata, pot fi si frumoase. De fapt, totul este nou si curat, cu parcuri si plante luxuriante peste tot, traficul nu este suparator (am inteles ca masinile sunt extraordinar de scumpe pe insula) iar orasul are in general, in ciuda cladirilor inalte, un stil armonios si relaxat.
Singapore este centrul regional asiatic al multor firme multinationale, prin urmare multi occidentali lucreaza acolo. Am intalnit si o colega din Romania, pe care mi-a prezentat-o un coleg australian cu care am intrat in vorba in lift, la conferinta. Mi se par norocosi cei care traiesc si muncesc in Singapore: este un oras atat de frumos, modern, curat si cu temperaturi paradisiace tot anul. Am plecat hotarata sa revin pentru o vacanta mai lunga in care sa merg la plaja si la gradina zoologica, inclusiv la singurul safari de noapte din lume, si bineinteles sa repet experienta de cumparaturi.
10 comentarii:
Olivia mi-ai adus aminte de calatoriile noastre prin asia. Mai ales partea cu fructele. Cand am revenit din Sri Lnaka mi-am dat seama ce oribile sunt bananele pe care le mancam noi pe aici. Ca rosiile pe care le gasesti iarna in Romania :).
Si da, urmaresc de un timp ce scrii :). Ar fi trebuit sa facem si noi chestia asta in Germania.
Andrei, ce surpriza placuta :) Si eu urmaresc blog-urile voastre, mai intai al Cristinei despre shopping online, care-mi place foarte mult - si mai nou (mai precis ieri) mi-a povestit Ioana si despre "Borcanul cu povesti" si "La un ceai".
Voi chiar ati calatorit mult si merita sa va scrieti impresiile. Ai dreptate cu fructele si legumele. Eu uneori ma chinui cu zeci de condimente sa dau un gust la salata, si totusi ceva fundamental lipseste. Si iar sunt nostalgica si ma gandesc la rosiile de la tara, uriase, carnoase si teribil de gustoase.
Bafta si sa ne revedem cu bine!
Tot am zis ca vom posta macar despre calatoriile mai interesante. Din sri lanka am venit cu mare avant "scriitoricesc" am scris destul de mult insa ne-am lasat pe la jumate. Dar sper sa terminam intr-o zi :)
Din pacate de ceva vreme nu am mai avut timp de calatorii. Nu ne lasa Cuponix :). Si nici nu se profileaza prea curand vacante. E-he-he ce vremuri erau in Bayern ca angajati cu 30 de zile de concediu si cate o sarbatoare legala pe luna :). Dar daca ne-a trebuit "antreprenoriat in Romania :)
PS: in curand o sa te rugam sa promovezi Cuponix-ul in randul romanilor din germania :)
Hm, antreprenoriat in Romania e cu siguranta mult mai interesant decat angajat in Germania. Peste 20de ani (sau mai putin) voi veti fi CEO la o super firma romaneasca, pusa tot de voi pe picioare, si o sa povestiti cum ati inceput ca mici antreprenori si prin cate peripetii ati trecut :)
Discutam despre Cuponix ;)
Sper sa ai dreptate :).
Hai Olivia, noi asteptam noi povesti captivante!
Sa nu ne parasesti!
Buna Alex! Imi pare rau ca am lasat blogul de paragina, dar iti multumesc pentru incuraraje! Aceasta autocritica publica fiind facuta, promit un articol nou curand.. :-)
Poker online with capital and sign up poker account for free promotion.
Get free poker money no deposit needed from trust poker free $25 no deposit networks.
Second site have similar starting capital for poker for all donar's may april bonus start Adventage nation bankrolls.
speed. It took them nearly 3 dayte $50 dollars for begin playing poker
Over 500$ to bring instant poker bankroll offer for new poker starting player's.
starting capital for poker bonus information for poker, no deposit bankrolls from bet poker blog. Really nice blog.
The most treasured possession of the Germanic Museum in Nuremberg is Martin Behaim's Erdapfel, the "earth apple". sportsbook Created in 1492 by the King of Portugal's court geographer on a visit to his home city, the earliest surviving terrestrial globe is a work of precise craftsmanship and vivid scientific imagination, bet nfl perfect but for the exclusion of the as-yet-undiscovered America. Germany's museums are crammed full of groundbreaking maps and globes such as this one, which seems particularly ironic given that the country's own borders have, through the ages, been consistent only in their inconsistency. As confessed museophile Simon Winder notes in his cheerful tour through German history, historical maps of the country resemble nothing so much as "an explosion in a jigsaw factory".
http://www.enterbet.com
Trimiteți un comentariu